
در محفلی که برای تجلیل از روز ملی خبرنگار به دعوت رییس جمهور غنی، دوشنبه همین هفته در ارگ بر گزار گردید، پیشنهاد ها و نگرانی های جامعهٔ رسانه یی کشور با رییس جمهور شریک ساخته شد.
کمیسیون دسترسی به اطلاعات که بربنیاد قانون جدید دسترسی به اطلاعات به یک نهاد مستقل مبدل شده، هنوز بودجه رسمی ندارد و این سبب شده است که کمیسیون نتواند به درستی از عهدهٔ مسؤولیت هایش بدر آید. در این رابطه پیشنهاد شد که بودجهٔ کمیسیون با توجه به مکلفیت هایی که در قانون به این کمیسیون پیشبینی شده، در نظر گرفته شود تا کمیسیون بتواند در رفع مشکل دسترسی به اطلاعات، گام های مشخص و جدی بردارد. رییس جمهور وعده داد که در جریان بازبینی وسط سال بودجهٔ ملی، این مسأله را در نظر خواهد گرفت.
یکی از موضوعات دیگر، کمک مالی دولت به صندوق حمایت خبرنگاران بود. پس از آن که گزارش کمک های صندوق به حدود بیست تن از خبرنگاران مستحق که عده ای زخمی شده و تعدادی به بیماری های صعب العلاج مبتلا استند و همچنان به خانواده های دو تن از خبرنگاران که در این اواخر جان های شان را از دست داده اند، ارائه شد از رییس جمهور تقاضا شد تا کمک دولت به صندوق بر بنیاد وعده ای که قبلاً رییس جمهور در این مورد سپرده بود، به حساب صندوق انتقال یابد.
نزدیک به شش ماه پیش رییس جمهور به وزارت مالیه هدایت داده بود که ده میلیون افغانی از بودجه دولت به صندوق حمایت خبرنگاران کمک شود وبا وجود این که این بودجه از سوی وزارت مالیه به حساب وزارت اطلاعات و فرهنگ انتقال یافته بود، مبلیغ متذکره هنوز به حساب صندوق انتقال نشده . همچنان بر بنیاد هدایت رییس جمهور از بودجهٔ سال ۹۸ نیز باید مبلغ مشابه به صندوق اختصاص داده شود. رییس جمهور در کنار این که وعده سپرد، به زودی مبلغ اختصاص داده شده از بودجه سال ۹۷ به حساب صندوق انتقال خواهد یافت، درمورد اختصاص بودجهٰ مشابه در سال ۹۸ به صندوق نیز اطمینان داد و همچنان گفت که با نهاد های بین المللی در مورد جلب کمک مالی به صندوق در تماس است.
صندوق حمایت در کنار کمک هایی که در ماه های گذشته به خبرنگاران مستحق، انجام داده، در حال تهیهٔ مجموعهٔ اطلاعات در مورد تمامی خبرنگارانی است که در سال های گذشته جان های شان را از دست داده اند. بر بنیاد بررسی های اولیه، از مجموع ۱۱۹ خبرنگار که در هژده سال اخیر در افغانستان، جان های شان را از دست داده اند ۲۲ تن خبرنگاران خارجی بوده و ۹ تن دیگر به دلایل شخصی به قتل رسیده اند؛ اما ۸۸ خبرنگار و کارمند رسانه، در جریان کار یا به دلایل حرفه یی هدف قرار گرفته و به شهادت رسیده اند که به گفتهٔ مسؤولان این صندوق، با تکمیل مجموعهٔ اطلاعات مورد نیاز، طرح مشخصی برای کمک به خانواده های آنها، آماده و عملی خواهد شد.
بسیاری از خبرنگاران با مالکان رسانه ها بر سر قرار داد های کاری شان مشکل دارند و این قرار داد ها را یک جانبه و غیر عادلانه می دانند. با وجود این که دو سال از انفاذ مقررهٔ طرز تأسیس و فعالیت رسانه های خصوصی می گذرد و در این مقرره به صراحت حکم شده که قرار داد های کاری خبرنگاران و کارمندان رسانه ها بر اساس احکام قانون کارو معیار های بین المللی کار، تنظیم شود، هنوز حتا یک مورد از این قرار داد ها بررسی نشده است.
رییس جمهور وعده داد که از طریق وزارت های کار و امور و اجتماعی و اطلاعات و فرهنگ، به این مشکل رسیده گی شود.
نارضایتی از نشرات تلویزیون ملی در میان مردم که دلیل اصلی آن کیفیت پایین نشرات این رسانه است و نبود« کمیسیون رادیو تلویزیون ملی» که بر بنیاد قانون رسانه های همخ گانی باید در رأس این تلویزیون قرار داشته باشد، مشکل دیگری بود که با رییس جمهور مطرح شدو در کنار این بر عدم تصویب پالیسی ملی رسانه ها که بر بنیاد قانون رسانه های همه گانی باید از سوی شورای عالی رسانه ها مورد تصویب قرار گرفته و اجرایی شود، نیز تأکید شد. از زمان تصوویب نسخهٔ نفاذ قانون رسانه های همه گانی در سال ۱۳۸۸ تا حالا این پالیسی طرح و تصویب نشده. رییس جمهور در کنار وعده های دیگرش در این زمینه نیز تعهد سپرد که به هردو مشکل رسیده گی خواهد شد.
در سال گذشته، فدراسیون نهاد های ژورنالیستان و رسانه ها با وزارت های کار و امور اجتماعی، اطلاعات و فرهنگ و عدلیه روی ۹ مقررهٔ مختلف که حقوق خبرنگاران از جمله حق تقاعد، حق بیمه، امتیازات تشویقی و مسایلی از این قبیل را در بر می گیرد، کار کرده و آنها را نهایی ساختند؛ اما هنوز این مقرره ها تصویب و اجرایی نشده اند. در این زمینه نیز رییس جمهور وعده داد که حکومت وحدت ملی به تصویب و عملی کردن این مقرره ها خواهد پرداخت.
سال گذشته آمار بلند خشونت علیه خبرنگاران به ثبت رسیده که از مجموع بیش از ۱۵۰ مورد خشونت، ۴۰ درصد آن از سوی کارمندان نظامی و ملکی دولتی، اعمال شده. رییس جمهور وعده داد که به لوی سارنوالی هدایت می دهد تا هر کدام از مامورین دولتی را که به خشونت علیه خبرنگاران دست زده یا خواهد زد، مورد تعقیب عدلی قرار دهد.
در این نشست همچنان از وعده هایی که رییس جمهور، پیش از این در موراد مشخصی برای رفع مشکلات خبرنگاران و رسانه ها سپرده بود و به آنها عمل شده، سپاسگزاری شد از جمله عفو بیش از ۳۰۰ میلیون افغانی جریمه های مالی رسانه ها و تقسیم حدود ۳۰۰ میلیون افغانی باقیداری های مالی رسانه به اقساط هفت ساله؛ تصویب طرح توسعهٔ تشکیل کمیته های مشترک رسانه ها و حکومت در ولایات که بر اساس آن تعداد نماینده گان خبرنگاران در این کمیته ها در ولایت هایی که بیش از ۵۰ رسانه فعالیت دارد، به شش نماینده و در ولایت هایی که از ۲۰ تا ۵۰ رسانه در آن فعالیت دارد به چهار نماینده به شمول نمایندهٔ بانوان خبرنگار و نهاد های محلی حامی و صنفی خبرنگاران، افزایش یافته تا نماینده گی بهتری از جامعهٔ رسانه یی صورت گیرد؛ کمک چهار میلیون افغانی از حساب شخصی رییس جمهور به صندوق حمایت خبرنگاران؛ توشیح طرح تعدیل قانون دسترسی به اطلاعات که بر اساس رده بندی جهانی، بهترین قانون از نوع خود در جهان شناخته می شود؛ تصویب طرح نامگذاری روز ملی خبرنگار و بالاخره رسیده گی عاجل به خبرنگارانی که در جریان فعالیت حرفه یی زخم بر می دارند.