ادیبه محمدی/ روزنامه هشت صبح
وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان میگوید که از زمان تسلط طالبان بر کشور، بیش از ۱۰ هزار واقعه مثبت کرونا در کشور ثبت شده است. جاوید هژیر، سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که از ۳۸ مرکز آزمایش کرونا در کشور، فعلاً از ۱۷ مرکز آمارگیری صورت میگیرد. به گفته هژیر، از زمان روی کار آمدن حکومت سرپرست طالبان، ۱۰ هزار و ۱۱۱ واقعه مثبت کرونا ثبت شده و همچنان ۵۷۹ نفر براثر این ویروس جان باختهاند.
با وجودی که آمار مبتلایان به کرونا در کشور دقیق و کامل ثبت نمیشود و مردم اکنون کمتر کرونا را جدی میگیرند، اما شماری از مراکز تطبیق واکسین کرونا در مرکز کشور هنوز هم شلوغ است.
عصر است و هوا سرد. شمار زیادی از شهروندان پشت غرفهای در شفاخانه صحت طفل اندراگاندی در شهر کابل صف کشیدهاند تا برای دریافت واکسین کرونا، نامنویسی کنند. صمدآغا با برادرش نیز برای گرفتن واکسین کرونا آمدهاند. وی میگوید که چهار ساعت میشود پشت غرفه توزیع واکسین ایستاده است. دکمههای پیراهنش را باز نگه داشته و با دستمالی که در دست دارد، مرتب پیشانیاش را خشک میکند. زیاد صحبت نمیکند و بیشتر نگران این است که از نوبتش نماند.
معراجالدین از چهلستون کابل به اینجا آمده است. وی از ترس اینکه به کرونا آلوده شود، از ماسک استفاده میکند. وی میگوید: «در دور اول کرونا، هم خودم و خانمم بسیار سخت کرونا را سپری کدیم. واکسین هم شدیم، بازهم کرونا گرفته. همین حالا همسایه ما را هم کرونا گرفته که فعلاً نفس کشیده نمیتواند، بستری است.»
مردی در غرفه فلزی نشسته و در حال نوشتن نام و مشخصات مرد دیگری است که سرش را از پنجره به درون غرفه آورده است. کمیل نوری، کارمند وزارت صحت عامه طالبان، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که از زمان روی کار آمدن حکومت سرپرست طالبان روند تطبیق واکسین کرونا ادامه دارد. نوری افزود که همهروزه درگیر خدمت به مراجعهکنندهگان است، هرچند گاهی شماری از مراجعهکنندهگان او را اذیت نیز میکنند. وی که باید بیشتر واکسین کرونا را برای مراجعهکنندهگان تطبیق کند، گاهی به دلیل برخورد با مراجعهکنندهگان خسته میشود و برای نامنویسی مراجعهکنندهگان به این غرفه میآید. کمیل نوری تصریح کرد: «دیروز از طرف مراجعین لت خوردم. امروز بعد از پیشین آمدم اینجه، فوقالعاده لت خوردم. دستم خون شد، سیلی خوردم.»
با این حال، این تنها داکتران نیستند که از بینظمی در روند تطبیق کرونا شکایت دارند. شماری از مراجعهکنندهگان، داکتران و پرستاران را به کمکاری و سهلانگاری در انجام وظیفهشان متهم میکنند. مصطفا، یکی از مراجعهکنندهگان، میگوید: «دیروز همینجه بودم از صبح تا شام. یک دفعه کارتشان خلاص میشه، یک دفعه داکتر میره، یک دفعه داکترا جیغ میزنن. اینمی رقم، مردمم بیحوصله میشن. هوا سرد اس.»
جاوید هژیر، سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان، میگوید که اخیراً واکسینهای وارد شده به کشور شامل بسته دو میلیون دوز واکسین کرونا است که ایتالیا، اتریش و امریکا به افغانستان کمک کردهاند. هند، چین و فرانسه نیز از جمع کشورهاییاند که به افغانستان واکسین کرونا کمک کردهاند. براساس معلومات هژیر، در مجموع تا حالا در حدود ۳،۵ میلیون دوز واکسین به افغانستان کمک شده است. سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت سرپرست طالبان خاطرنشان میکند: «بعضی از کشورها و سازمانهای دیگر در حدود پنج میلیون و ۳۰۰ هزار دوز وعده کردهاند که در آینده نزدیک به کشور میرسد.»
از شروع پروسه واکسیناسیون در کشور، ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در کشور واکسین شدهاند و تنها در مدت روی کار آمدن حکومت سرپرست طالبان بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر واکسین دریافت کردهاند. جاوید هژیر در این رابطه گفت: «پروسه واکسین روزمره در مرکز، ولایات و تیمهای سیار جریان دارد که روزانه بیش از ۱۰ هزار فرد بهصورت نارمل واکسین میگیرند.»
روند واکسیناسیون کرونا با واکسینهای کمکی هندوستان در ۵ حوت ۱۳۹۹ در کشور آغاز شد که تا هنوز به گفته مسوولان در وزارت صحت عامه، هفت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر واکسین شدهاند. در ۱۷ جوزا، روند تطبیق واکسین کرونای آسترازنیکا به دلیل به اتمام رسیدن، متوقف شد. وزارت صحت عامه در آن زمان گفت کسانی که دوز نخست واکسین کرونای آسترازنیکا را دریافت کردهاند، میتوانند تا ۱۶ هفته دیگر دوز دوم را دریافت کنند و فاصله میان دوزهای اول و دوم، معافیت آن را از بین نمیبرد.
با وجودی که آمار ابتلا به کرونا در کشور کم ثبت میشود، اما شماری از کشورهای جهان با شیوع نگرانکننده سویه اومیکرون و موج پنجم کووید-۱۹ مواجهاند. دانشگاه هاپکینز امریکا اعلام کرده است که در ایالات متحده تنها روز دوشنبه هفته جاری حدود یک میلیون تن به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.