پیرمرد هشتاد ساله؛ نترسیدن موثرترین واکسین است

سمانه حسینی/آژانس تساوی


چند قدمی دورتر می‌نشیند با وجود سن بالا فاصله اجتماعی را به خوبی رعایت می‌کند نامش چمن است و بیش از ۸۰ سال سن دارد در یکی از منطقه‌های غرب کابل همراه با پسرش زندگی می‌کند، او در سال گذشته زمانی که آمار مبتلایان به کرونا در کشور افزایش پیدا کرده بود به این بیماری مبتلا شد و بعد از گذشتاندن یک ماه دوره قرنطین خانگی؛ زیر نظر پزشک این بیماری را پشت سر گذشتاند و به گفته‌ی خودش کرونا را شکستش داد.


یکی از سخت‌ترین بخش‌هایی که کرونا برای او ایجاد کرده بود؛ دوری از اعضای خانواده بود آن هم در زمانی که او بیشترین نیاز را به آن‌ها داشت بیش از همه‌گیری ویروس کرونا یکی از سرگرمی‌هایش نشستن با هم‌سن و سال‌ها و خانواده‌اش بود اما بعد مبتلا شدن به این ویروس دلش می‌خواست یک بار دیگر همه دور یک دسترخوان غذا بخورند.


کرونا جان کلان ‌سن‌ها را زود می‌گیرد


نواسه‌ی بزرگش زمانی که اخبار کرونا از گوشه کنار جهان می‌شنید در خانه به او گفته بود که «بابه جان زیاد به مسجد و بیرون نرو که کلان‌ سن‌ها را کرونا زود می‌کشد مه شنیدم که ای ویروس ره خارجیا جور کدن تا پیرمردها و پیرزن‌ها را زودتر بکشند»


این حرف‌هایی بود که هر روز چمن را نگران‌تر می‌کرد؛ اما بارها با خودش گفته بود که مرگ و زندگی دست خداوند هست اگر زمانش رسیده باشد حتی یک خواب هم بهانه می‌شود. او می‌گوید که زمانی که کرونا گرفتم هیچ کس به پرسانم هم نمی‌آمدن که چی شده بچه‌ام می‌گفت زمانی که زنگ آمد بگو معده دردم نگو که کرونا دارم باز مردم از ما فراری می‌شوند.


روزای سختی بود مچوم که چی‌رقم تیر شد بچه‌ام یکم پیسه هم مانده بود که اگر مه از کرونا فوت کردم بتوانه برایم خیرات و نذرات کند؛ اما مه او روزا را تیر کردم.


واکسین کرونا را گرفتم


زمانی که از مردم محل خواسته شد تا در مسجد جمع شوند برای گرفتن واکسین کرونا چمن پیش قدم‌تر از دیگران به مسجد رفت و یک دوز واکسین کرونا را دریافت کرد.


به گفته‌ی او همی که آدم زیاد نترسد خودش قوی‌ترین واکسین هست و می‌تواند کرونا را شکست بدهد.


چمن یکی از صدها کهن‌سالی است که با وجود این که رسانه‌ها هر لحظه خبر مرگ مبتلایان به این ویروس را گزارش می‌دادند با داشتن روحیه بالا کرونا را شکست داد، او در پاسخ به سوالی که آیا نگران این هست که دوباره به نوع جدید ویروس کرونا اومیکرون مبتلا شود؟ با خنده‌ی نسبتا بلندی گفت‌ « مه اگر کرونا بگیرم می‌توانم دوباره شکست بدهم.» 


کرونا و کهن‌سالان


با شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان و اشاره‌ی مقام‌های بهداشتی به خطرات این ویروس برای افراد مسن همواره ترس و نگرانی در میان گروه‌های کهن‌سال بوده‌ است؛ چرا که سال‌مندان به دلیل ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و داشتن سیستم مقاومتی ضعیف در برابر کرونا آسیب‌پذیرتر هستند، از این رو تنها راه حل این موضوع تماس و ارتباط بیشتر با آنان از راه‌های مختلف چون تماس‌های تلفنی است.


پزشکان با تاکید به این امر که افراد مسن قبل از ابتلا به این ویروس باید راه‌های پیش‌گیری چون حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک را رعایت کنند و در صورت داشتن علایم بیماری باید روحیه خود را از دست ندهند و در منزل به تحرک ادامه دهند.


بحران کرونا در افغانستان


این روزها کمتر سخنی در مورد بحران کرونا در میان مردم افغانستان وجود دارد‌ گویا این ویروس به باد فراموشی سپرده شده است در حالی که در سایر کشورهای دنیا مردم آماده‌گی برای مبارزه با سویه جدید این ویروس به نام اومیکرون را دارند.


اما در افغانستان برنامه‌ای خاصی برای مبارزه و پیش‌گیری از این ویروس وجود ندارد و تعداد زیادی از مراکز درمانی کووید ۱۹ از فعالیت باز مانده‌اند.


پزشکان شفاخانه افغان-جاپان به رسانه‌ها گفته‌اند در حال حاضر ۳۴ مرکز درمان کرونا که در ولایت‌های مختلف افغانستان فعالیت می‌کردند، از خدمات‌رسانی باز مانده‌اند و تنها شفاخانه افغان-جاپان شهر کابل در این زمینه فعال است اما کیت‌های آزمایشی اومیکرون وجود ندارد.


به گفته آنان، در صورتی که فعالیت این مراکز دوباره از سر گرفته نشود، اومیکرون می‌تواند در افغانستان فاجعه به بار آورد.


این در حالی است که به دلیل ثبت نشدن رسمی و نبودن آزمایش‌های منظم آمار دقیق افراد مبتلا به کرونا در افغانستان در دست نیست. اما از شروع همه‌گیری تاکنون بیش از ۷۳۰۰ مرگ در نتیجه کرونا در این کشور ثبت شده است.


لینک