فریبا اکبری/ شورای متخصصان
مسوولان ادارهی صحتعامه هرات میگویند که از زمان تحولات اخیر در کشور، برنامههای رواندرمانی که برای کاهش تأثیرات منفی روحی کرونا داشتیم به حالت تعلیق در آمده است.
محمد آصف کبیر، معاون این اداره در صحبت با اخبار روز بیان داشت که در ماه آگست سال جاری پروژههای که توسط بانک جهانی در افغانستان حمایت میشد، به حالت تعلیق در آمده است و برنامههای رواندرمانی نیز جز همانهای است که در حال حاضر متوقف است.
وی گفت که با آنکه هنوز هیچ موردی از موج چهارم کرونا در کشور ثبت نشده است، اما نگرانی از شیوع این موج در کشور وجود دارد.
به گفتهی کبیر، اگرچه در تمام مراکز صحی ما هنوز یک داکتر روانشناس داریم، اما برنامههای ما مانند قبل فراگیر نیست. و اداره ما تلاش دارد تا به کمک شماری از مؤسسات، بخشهای رواندرمانی را فعال سازد.
با این حال، شماری از باشندههای هرات میگویند که از اوایل شیوع ویروس کرونا دچار ترس و دلهره شدید شده بودند، اما به برنامه خاصی رواندرمانی که بتواند تأثیرات منفی کرونا را کاهش دهد، دسترسی نداشتهاند.
ملکه که از باشندههای هرات است بیان میکند، متأسفانه در اوایل کرونا دچار ترس شدید شدیم و فکر میکردم که امکان دارد بزودی جان خودم و یا اعضای خانوادهام را در اثر این بیماری از دست بدهم. شرایط طوری شده بود که خواب و خوراک را از ما گرفته بود، اما برنامه خاصی که بتواند ما را برای تحمل آن شرایط یاری کند، ندیدیم.
وی گفت: حالا هم که حرف از شیوع موج جدید کرونا زده میشود این ترس وجود دارد که اعضای خانواده و یا دوستانم را از دست بدهم. از سوی هم، مردم همین حالا هم وضعیت روحی درستی ندارند و دولت باید سعی کند که در تبانی با مؤسسات مختلف زمینه را فراهم سازد که تأثیرات منفی روحی روانی ناشی از کرونا را کاهش داده و برنامههای روان درمانی را دوباره فعال سازد.
احسان، یکی دیگر از باشندههای هرات است، او میگوید:“احساس میکنم که تأثیرات منفی روحی روانی ناشی از کرونا حالا بین مردم کمتر شده است، اما جوی که فعلاً در جامعه حاکم است و امکانات ناچیز دولت، مردم را نگران کرده است.”
ترسم این است که موج جدید کرونا در کشور شیوع پیدا کند و نگرانیهای ما بیشتر از حالا شود.
واحد، یکی دیگر از باشندههای هرات ابراز میدارد: از دولت میخواهیم که برای آغاز دوباره فعالیتهای که توسط نهادهای جهانی حمایت میشد، تلاش کنند، چون وقتی برنامههای صحی در جامعه متوقف شود، زندگی عادی مردم مختل خواهد شد.
از سوی هم، روانشناسان در هرات تأکید میکنند، تحولات اخیری که در کشور رخ داده، مردم را نگران و آسیب دیده ساخته و اگر موج جدید کرونا در کشور شیوع پیدا کند، افراد بیشتری دچار امراض روحی- روانی خواهد شد.
وحید نورزاد از روانشناسان در هرات میگوید تحولات اخیر و فقر اقتصادی در جامعه، زمینهساز مریضیهای روحی برای مردم شده است و بنابراین اندک مشکلی میتواند که باعث اوج بیماریهای روانی شود و اگر موج چهارم کرونا در کشور شیوع پیدا کند وضعیت روحی مردم بدتر از حالا خواهد شد.
وی میگوید:” تعدادی از افراد در جریان شیوع کرونا دچار اضطرابهای شدید شدند که هنوز هم تأثیرات آن در این افراد باقی مانده است. وسواس، بیخوابی، از دست دادن اشتها و افسردگی از جمله امراض روانی بود که این افراد در جریان مریضی کرونا دچار آن شده بودند.”
اگرچه تأثیرات منفی روانی آن کمتر شده است، اما هنوز هم مراجعهکنندهگانی داریم که از مریضیهای روحی – روانی ناشی از کرونا رنج میبرند.
وی بیان میدارد، برای کاهش تأثیرات روانی ناشی از کرونا در ابتدا لازم است که برنامههای آگاهیدهی رواندرمانی درکشور دوباره فعال شود و دوم اینکه تمام نهادها به شمول نهادهای رسانهای برای از بین بردن تأثیرات منفی روحی و روانی این بیماری آگاهیرسانی کنند.
براساس آماری که روز شنبه، 4 جدی از سوی ریاست صحتعامه هرات نشر شده است تا به حال 16742مورد مثبت کرونا در هرات شناسایی شده است که از این میان 709 تن جان خود را از دست دادهاند