تاثیر خبرها پیرامون بیماری‌های ساری همچون کرونا بر روح و روان شهروندان

فایق هروی/روزنامه اتفاق اسلام


محبوبه، بانوی که در جریان انتشار موج اول ویروس کرونا، به این ویروس ساری مبتلا شده و بهبود یافته بود، می‌گوید که با شنیدن خبرهای تازه درباره انتشار نوع جدید ویروس کرونا یا اومیکرون، احساس ترس و پریشانی می‌کند.


او می گوید که دور اول و دوم ویروس کرونا، وی و فامیل اش را سخت متاثر ساخته و حالا با شنیدن خبرها در این مورد، احساس ناخوشایند برای آن ها، رخ می دهد.


ترس از کاهش فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی، ترس از دست دادن جان، ترس از قرنطینه شدن دوباره که منجر به افزایش مشکلات اقتصادی به ویژه در شرایط بحرانی فعلی کشور می‌شود و مواردی از این قبیل، به گفته بانو محبوبه، با شنیدن این خبرها، او را در برمی‌گیرد.


او اما از اطرافیان اش قصه‌های دیگری دارد، می گوید که خیلی از اطرافیان اش به کرونا و خبرهای که در این باره نشر می‌شوند، باور و اعتماد ندارند.


آگاهان صحی و روانشناسان، بی باوری مردم را نسبت به جدی بودن ویروس کرونا و ضررهای که به سلامتی جانی و وضعیت اقتصادی مردم وارد می کند، یکی از عواملی می دانند که به گفته آنان، در صورت آمدن موج جدید و نوع جدید ویروس کرونا یا اومیکرون به کشور، خسارات بیشتری نسبت به انواع قبلی آن، به مردم وارد خواهد ساخت.


بی باوری نسبت به جدی بودن ویروس کرونا


این قصه تنها در زنده گی بانو محبوبه صدق نمی کند، شهروندان دیگر هرات نیز تجربه های از این دست دارند.


احمد فهیم فرجام، یک تن از باشنده گان هرات به روزنامه اتفاق اسلام می گوید که هیچ نوع باوری به جدی بودن خطرهای ویروس کرونا و هر نوعی که تحت نام ویروس کرونا باشد، در خانواده و نزد شمار زیادی از دوستان اش وجود دارد.


وی بیان می دارد که اعضای خانواده اش، روزانه حد اقل سه بار، خبرها را از طریق تلویزیون می بینند که حتما در آن ها، خبری درباره ویروس کرونا نشر می شوند.


او درباره محتوای خبرهای که نشر می شوند، مواردی همچون آمار مبتلایان، پوشش وضعیت کرونا و کشورهای که نوع جدید در آن ها انتشار یافته و تلفات و خسارات وارده از انتشار ویروس کرونا را عنوان می کند.


نگرانی از شیوع نوع جدید ویروس کرونا یا اومیکرون


بانو ام البنین پناهی، یک تن دیگر از باشنده گان هرات از تجربه خود درباره واکنش اطرافیان اش به خبرهای درباره انتشار ویروس کرونا به ویژه نوع جدید آن سخن گفته و نگرانی شدید اش درباره رسیدن نوع جدید یا اومیکرون اظهار می دارد.


پناهی می گوید که اطرافیان اش به دو دسته تقسیم شده اند، شماری که باوری به جدی بودن این ویروس ندارند و شماری که مانند خود وی، نگران شیوع نوع جدید یا اومیکرون در جهان و رسیدن آن به افغانستان اند و حالا با مشکلات اقتصادی و اجتماعی که دارند، دغدغه ای دیگری که انتشار موج جدید ویروس کرونا یا اومیکرون است، افزوده شده است.


داکتر وحید نورزاد، روانشناس و کارمند بخش صحت روانی شفاخانه حوزه وی هرات به روزنامه اتفاق اسلام می گوید که مردم نباید از شیوع بیماری های ساری به خصوص ویروس کرونا بترسند و در خود اضطراب ایجاد کنند، بلکی با رعایت نکات صحی، با بیماری های ساری مبارزه کنند.


او گفت که تنها راه مقابله با بیماری های ساری همچون کرونا، وقایه و رعایت دستورالعمل های صحی است که از سوی وزارت صحت عامه و مراکز صحی به نشر می رسند.


آگاهی دهی درباره وقایه از بیماری های ساری، عنصر کمبود در اکثر خبرهای رسانه های همه گانی


از گفته های باشنده گان هرات که با روزنامه اتفاق داشتند، محتوای اکثر خبرهای نشر شده درباره ویروس کرونا و به خصوص نوع جدید آن را خالی از یک عنصر مهم می توان یافت.


به گفته شهروندان، اکثر رسانه ها در خبرهای شان، بیشتر اطلاعات را به مردم می رسانند و آگاهی دهی درباره این که کرونا و بیماری های ساری خطرناک اند اما قابل وقایه می باشند، در این خبرها کمتر دیده می شود.


آن چه آگاهان امور ارتباطات نیز بر آن تاکید دارند، استفاده از کلمات مناسب در خبرهای پیرامون بیماری های ساری است تا هم اطلاعات به شهروندان برسد و هم برای شان واضح سازد که بیماری های ساری با وجود آن که خطرناک اند، قابل جلوگیری و وقایه اند.


محسن کریمی آگاه امور ارتباطات به روزنامه اتفاق اسلام می گوید که مسئولیت خبرنگار و به خصوص مدیر خبر در این قسمت دشوار و بیشتر از گذشته است که لیدهای خبر و محتوای خبرهای که در رسانه نشر می شود را طوری تنظیم کند که هم اطلاعات به مردم برسد و هم از ضررهای که متوجه روح و روان مردم است، جلوگیری شده و یا حداقل کاهش داده شود.


وی بیان می دارد که از جمله اخلاق و اصول کار خبرنگاری است که باید خبرنگار همه جوانب یک موضوع را به مردم انتقال دهد که شامل اطلاعات و آگاهی ها در مورد بیماری های ساری نیز می شود.


در همین حال، داکتر وحید نورزاد کارشناس مسایل روانی نیز تاکید دارد که تنها رساندن اطلاعات به شهروندان، می تواند ضررهای زیادی به روح و روان آنان وارد سازد که این ضررها، اعضای مختلف بدن را آسیب رسانده و معافیت بدن را در برابر ویروس کرونا و بیماری های ساری، کاهش و تحت تاثیر قرار خواهد داد.


به گفته وی، اگر چه تا کنون تحقیقی در این مورد در ولایت هرات صورت نگرفته اما براساس اطلاعاتی از بیماران مراجعه کننده به مرکز صحت روانی شفاخانه حوزه وی هرات می توان گرفت، در حدود سی درصد از مراجعین از اطلاعاتی که در این مورد برای شان رسیده، با مشکلات روانی مبتلا شده اند که یا خبرهای منفی را از رسانه های همه گانی شنیده اند و یا خبرهای نادرست به آنان درباره بیماری های ساری به خصوص ویروس کرونا رسیده است.


وی از مردم می خواهد که خبرها را از کانال های معتبر تعقیب کنند و صرف جنبه اطلاعاتی خبرها را در نظر بگیرند و خود را با رعایت نکات صحی، در برابر انواع بیماری های ساری محفوظ نگهدارند و دغدغه انتشار انواع بیماری های ساری را در خود راه ندهند بلکی به گفته های کارکنان صحی عمل کنند تا خود و دیگران را در برابر بیماری های ساری، محفوظ و مصئون نگهدارند.


این گفته ها در حالی بیان می شود که جهان با موج چهارم و نوع جدید ویروس کرونا که همانا اومیکرون است، دست و پنجه نرم می کند.


امپریال کالج لندن در یک تحقیق تازه تخمین زده که خطر ابتلای مجدد به سویه اومیکرون کرونا حدود ۵/۴ برابر بیشتر از سویه دلتا است.


این گزارش می‌گوید مدارکی موجود نیست که نشان دهد سویه اومیکرون نسبت به سویه دلتا ملایم‌تر باشد.


در نتیجه گیری این گزارش آمده میزان ایمنی ایجاد شده در ابتلاهای بعدی با اومیکرون تا حدود ۱۹ درصد هم ممکن است کاهش یابد.


این در حالی است که سازمان جهانی صحت می‌گوید سویه جدید کووید در دست‌کم ۸۹ کشور شناسایی شده است و سرعت شیوع آن از دلتا بسیار بیشتر است.


بنابر اعلام این نهاد وابسته به سازمان ملل، شیوع اومیکرون ظرف فقط سه روز، ۲ برابر می‌شود.


اما از این اطلاعات نباید ترسید و وحشت کرد بلکی خود را باید بخاطر مقابله با آن، آماده سازیم و نکات صحی و حفظ الصحه شخصی را رعایت کنیم که در حقیقت با این کار به گفته مسئولان صحی، خود را در برابر امراض ساری مثل کرونا، وقایه کرده ایم.