شورای عالی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان دومین نشست خود را در حالی برگزار کرد که قرار است مجمع عمومی این اتحادیه، به زودی در کابل برگزار شود.
در این نشست گزارش فعالیت های اتحادیه از زمان نخستین نشست شورای عالی( نزدیک به شش ماه قبل) ارائه شد.
فهیم دشتی، رییس اجرایی اتحادیه، این گزارش را در چند مورد ارائه کرد:
کمیته هایی که در نشست قبلی شورای عالی تعیین شده بودند:
کمیتۀ موازین اخلاقی: این کمیته، موظف شده بود، متن موازین اخلاق حرفه یی برای اعضای اتحادیه را باز بینی و مسودۀ جدید این موازین را آماده بسازد. این مسوده حالا آماده است و جهت تصویب به نشست مجمع عمومی ارائه خواهد شد.
کمیتۀ اساسنامه: در نشست قبلی شورای عالی اتحادیه، کمیته ای گزینش شده بود که باید اساسنامۀ کنونی اتحادیه را که در سال 1382 تصویب شده، باز بینی نموده و با توجه به وضعیت جدیدی که در جامعۀ رسانه یی کشور به وجود آمده و نیاز ها و چالش هایی که بر سر راه کار رسانه یی وفعالیت های صنفی خبرنگاری در کشور ایجاد شده، مسودۀ جدیدی آماده سازد. این مسوده نیز آماده است و در نشست مجمع عمومی برای تصویب، ارائه خواهد شد.
کمیتۀ ولایات: این کمیته موظف شده بود تا فعالیت های اتحادیه را در ولایاتی که قبلا دفاتر اتحادیه فعال بوده و در سال های گذشته به هر دلیلی، این فعالیت ها کاهش یافته یا متوقف شده بود، احیا نماید و همچنان، در ولایت های دیگر نیز فعالیت های اتحادیه را گسترش دهد.
براساس گزارش رییس اجرایی اتحادیه، در حال حاضر، این اتحادیه در 13 ولایت(هرات، غور، بلخ، سمنگان،بدخشان، تخار، پروان،وردگ، غزنی، پکتیا، خوست،هلمند و با میان) عملاً فعالیت دارد و با ولایت های قندهار، دایکندی، پنجشیر، کاپیسا،کندز، بغلان ، ننگر هار، لغمان ،کنر و لوگر هم تماس هایی بر قرار شده و در برخی از این ولایات،عملیۀ جذب اعضای جدید اتحادیه، در جریان است.
کمیتۀ اعضا: این کمیته در شش ماه گذشته، صد ها خبرنگار را در همکاری با کمیتۀ ولایات و همچنان از پایتخت کشور، جذب اتحادیه نموده است. شماری از این خبرنگاران در گذشته نیز عضویت این اتحادیه را داشته اند که برای شناسایی دوبارۀ اعضا، کارت های عضویت این اتحادیه، تجدید شده و مستند سازی هویت خبرنگارانی که به عنوان عضو، در اتحادیه جذب می شوند، به صورت بسیار دقیق صورت می گیرد.
حمایت ها از خبرنگاران و رسانه ها:
در شش ماه گذشته نزدیک به 40 اعلامیه و در همین حدود مکاتیب رسمی از آدرس این اتحادیه، صادر شده است که در برگیرندۀ حمایت از خبرنگاران و رسانه هایی که با خشونت و تهدید مواجه بوده اند،تلاش برای بهتر سازی قوانین،در خواست برای تطبیق آن مواد قانون رسانه ها که از سوی وزیر اطلاعات و فرهنگ به تعلیق در آورده شده و واکنش به تلاش هایی که برای ایجاد محدودیت بر رسانه ها و آزادی بیان از سوی افراد و گروه های مختلف جریان داشته، می شود.
تبلیغات و نشرات:
صفحۀ اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان در شبکۀ جهانی، پنج ماه قبل فعال شده و حالا یکی از پر ببینده ترین ها در میان صفحات نهاد های صنفی و حامی خبر نگاران در افغانستان است.
اعلامیه ها و شماری از مکاتیب رسمی اتحادیه، در کنار پخش در صفحۀ این اتحادیه در شبکۀ جهانی از طریق شماری از رسانه های چاپی و تصویری به صورت منظم به نشر می رسد.
برای اولین بار اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان به عنوان منبع اخبار در مورد فعالیت ها و چالش های رسانه یی در کشور مبدل شده و شمار زیادی از رسانه های کشور، از خبر هایی که از طریق اتحادیه در چنین مواردی نشر می شود، استفاده می کنند.
قرار است به زودی "هفته نامۀخبرنگار" که ارگان نشراتی اتحادیه است و حد اقل در پنج سال اخیر به نشر نرسیده، دوباره در قالب مجلۀ هفته وار، به نشرات آغاز کند.
مسایل مالی:
در کنار این که گزارشی از مسایل مالی اتحادیه در این نشست ارائه شد، از شماری از اعضای شورای عالی انتقاد گردید که حق العضویت های شان را به صورت منظم پرداخت نمی کنند. همچنان در مورد در آمد های اتحادیه از درک حق العضویت اعضای اتحادیه نیز آمار و ارقامی ارائه شده و چگونه گی سیستم جدیدی که بر مبنای آن ترتیب اسناد مالی اتحادیه صورت می گیرد، توضیح داده شد.
برنامه های جدید:
تشکیل بورد مشورتی: در سال های گذشته، اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان تنها نهاد صنفی خبرنگاران در کشور بوده که از هیچ مرجع داخلی و خارجی، کمک مالی دریافت نکرده است. با توجه به این که فعالیت های این اتحادیه در ماه ها و سال های آینده گسترش چشم گیری خواهد یافت و هزینه های مورد نیاز این فعالیت ها، از حق العضویت اعضا یا اعانه های رسانه هایی که مقدار کمی کمک مالی به اتحادیه می کنند، قابل تامین نخواهد بود، پیشنهاد شورای اجرائیه به منظور تشکیل یک بورد مشورتی با اتفاق آرا، تصویب شد. این بورد مشورتی از شخصیت هایی تشکیل خواهد شد که بتوانند در زمینۀ تبدیل طرح های جدید اتحادیه، به پروژه هایی که با کمک کننده گان بین المللی باید در میان گذاشته شود، با اتحادیه همکاری نموده و همزمان در طرح و اجرای برنامه های جدید با شورای اجرائیۀ اتحادیه بحث و تبادل نظر نموده، مشوره های تخنیکی و تخصصی ارائه نمایند.
بر گزاری مجمع عمومی:
در آخرین هفتۀ ماه اسد سال روان، مجمع عمومی اتحادیه با شرکت بیش از 400 عضو این اتحادیه از مرکز و ولایت کشور باید در کابل برگزار شود تا به تصویب اساسنامۀ جدید و موازین اخلاقی اتحادیه پرداخته و همچنان، اعضای جدید شورای عالی اتحادیه را انتخاب نماید.پس از انتخاب شورای عالی، بر مبنای احکام اساسنامۀ اتحادیه، باید رییس و اعضای شورای اجرائیه از میان اعضای شورای عالی انتخاب شوند. این نخستین بار در تاریخ 33 ساۀ اتحادیۀ ملی ژورنالیستان خواهد بود که تمامی اعضای شورای عالی و شورای اجرائیۀ اتحادیه به صورت انتخابی،به کار آغاز خواهند کرد. در سال های گذشته به لایل مختلف، مجمع عمومی اتحادیه برگزار نشده است.
نقش اتحادیه در فعالیت های فدراسیون ژورنالیستان افغانستان:
پنج ماه قل، فدراسیون ژورنالیستان افغانستان با حضور 9 نهاد صمفی و حامی خبرنگاران،تشکیل شد. این فدراسیون در ماه های گذشته، فعالیت هایی داشته و نقش اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان در طرح و اجرای برنامه های این فدراسیون، قابل ملاحظه و استثنایی بوده است.
در نشست شورای عالی اتحادیه همچنان در مورد قانون شکنی های وزیر اطلاعات وفرهنگ و تهدید هایی که از این قانون شکنی ها، متوجه فعالیت های رسانه یی و دست اندرکاران رسانه ها در کشور است،بحث های همه جانبه صورت گرفته و تصمیم گرفته شد تا در هماهنگی با دیگر نهاد های شامل فدراسیون ژورنالیستان افغانستان، با استفاده از تمامی وسایل مشروع و قانونی، در برابر این قانون شکنی ها ایستاده گی صورت گیرد.
برگزاری نشست بزرگی با مسؤولان رسانه و همچنان دیدار و ملاقات با کمیسیون های هژده گانۀمجلس نماینده گان و دیگر مقامات دولتی،از تجاویز نشست شورای عالی اتحادیه در این زمینه بود.
در این نشست همچنان فیصله شد تا با تعداد بیشتری از رسانه ها تماس گرفته شده و از آنان تقاضای پرداخت اعانه به اتحادیه شود. شماری از نماینده گان رسانه ها که از اعضای شورای عالی اتحادیه استند، وعده دادند که در این زمینه با مسؤولان رسانه های شان، گفتگو خواهند کرد.