
در نشست روز شنبۀ کمیتۀ عدلی و قضایی کابینه، فیصله شد تا کمیته ای برای پیگیری دوسیه های قتل و خشونت علیه خبرنگاران تشکیل شود.
در این کمیته، مسؤولان وزارت های داخله و اطلاعات و فرهنگ، دادستانی کل، ریاست امنیت ملی و فدراسیون نهاد های ژورنالیستان و رسانه های افغانستان، حضور خواهند داشت.
محمد سرور دانش رییس کمیتۀ عدلی و قضایی کابینه و معاون دوم رییس جمهور، در نشست دیروز، از این که نهاد های عدلی و قضایی، در سال های گذشته، نتوانسته اند دوسیه های قتل و خشونت علیه خبرنگاران را به نتیجه برسانند، انتقاد کرد. آقای دانش با اشاره به این که تنها دو در صد از این قضایا مورد پیگیری قرار گرفته اند گفت: " کمیته ای که تازه تشکیل می شود، باید در مرحلۀ اول تمامی موارد قتل خبرنگاران و خشونت علیه آنها را بررسی کند و گزارش این بررسی ها را دوباره به کمیتۀ عدلی و قضایی کابینه، ارائه نماید، تا گام های بعدی برای پیگیری آنها برداشته شود"
درنشست دیروز، مژگان مصطفوی، معیین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ گزارشی را که به همکاری نی و اتحادیۀ ملی ژورنالیستان آماده شده بود ارائه کرد که در آن از 625 مورد خشونت در پانزده سال گذشته و 59 مورد قتل خبرنگاران، یاد آوری شده بود.
در گزارشی که از سوی سرپرست دادستانی کل ارائه شد، تنها 12 مورد رسیده گی به این گونه قضایا وجود داشت که از آن جمله در نیمی از قضایا، دوسیه ها به نتیجه نرسیده اند."
مسؤولان نی و اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان که در این نشست حضور داشتند، به این که در سال های گذشته بار ها تقاضای پیگیری این دوسیه ها را نموده اند، اشاره کرده و ابراز آماده گی کردند که با کمیتۀ تازه تشکیل شده، همکاری همه جانبه خواهند کرد تا دوسیه های مورد نظر، به نتیجه برسد.
محمد فهیم دشتی، رییس اجرایی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان، گفت: " درگزارش دادستانی دیده می شود که مثلا یک مورد از سال 1388 به این سو در مرحلۀ کشف قرار دارد، یا یک دوسیه بدون دلیل قانونی، از دایرۀ بررسی خارج شده است. اینها نشان می دهند که تا هنوز اراده ای برای پیگیری این دوسیه ها وجود نداشته و این حالت سبب نارضایتی شدید میان خبرنگاران و فعالان رسانه یی شده است."
عبدالمجیب خلوتگر، رییس دفتر نی نیز با ارائۀ آمار و ارقام خشونت ها علیه خبرنگاران گفت که نهاد های عدلی و قضایی و همچنان پولیس، وظایف خود را در پیگیری این دوسیه ها به درستی انجام نداده اند و تشکیل کمیتۀ جدید می تواند راه را برای به نتیجه رسانیدن دوسیه های مورد نظر هموار گند.
بر اساس پیشنهاد نصرالله ستانکزی، عضو بورد مشاوران حقوقی رییس جمهور، قرار است این دوسیه ها در گام نخست به سه دسته( دوسیه هایی که زیر بررسی محاکم قرار دارد، دوسیه هایی که در مرحلۀ تحقیق از سوی دادستانی قرار دارد و دوسیه هایی که هنوز در مرحلۀ کشف قرار دارد) تقسیم شود و بعد ،از طریق نهاد های مربوط مورد رسیده گی قرارگیرند.
عبدالقادر عدالتخواه، عضو دادگاه عالی که در این نشست حضور داشت، اعلام آماده گی کرد که در صورت ارجاع دوسیه های مورد نظر به محاکم، به زود ترین فرصت، رسیده گی آنها آغاز خواهد شد.
قرار است، هفتۀ آینده، کمیتۀ رسیده گی به دوسیه های قتل و خشونت علیه خبرنگاران رسماً به کار آغاز کند.