
مجمع عمومی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، به روز های هشتم، نهم و دهم میزان سال روان در شهر کابل(مرکز رسانه های حکومت) برگزار شد.
در این مجمع از 120 تن از نماینده گان اعضای اتحادیه از بیست ولایت و 180 تن از اعضای اتحادیه از کابل دعوت به اشتراک شده بود. دعوت اعضای این اتحادیه که
در کابل فعالیت دارند، به شیوه ای بود که به تک- تک اعضای اتحادیه در کابل تماس گرفته شد و از این میان آنهایی که فرصت حضور در مجمع عمومی را داشتند، شامل فهرست شرکت کننده گان مجمع عمومی شدند.
نماینده گان ولایات(ولایت های هرات، قندهار، هلمند،غزنی، وردگ، خوست، پکتیا، ننگرهار، پروان، کاپیسا، پنجشیر، بغلان، سمنگان، بلخ، غور، دایکندی، بامیان، کندز، تخار و بدخشان) قبل از برگزاری مجمع عمومی، در پی انتخاباتی که میان اعضای اتحادیه در هر ولایت راه اندازی شده بود، برای شرکت در، مجمع عمومی انتخاب شده بودند.
اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، از برگزاری مجمع عمومی اش، اهداف ذیل را دنبال می کرد:
- بازبینی و تصویب اساسنامۀ اتحادیه: اساسنامۀ این اتحادیه برای آخرین بار در سال 2002 بازبینی شده بود و با توجه به توسعۀ بی سابقۀ فعالیت های رسانه یی در کشور، نمی توانست پاسخگوی نیاز های کنونی جامعۀ ژورنالیستان کشور، به ویژه اعضای این اتحادیه باشد.
- تصویب موازین اخلاقی اعضای اتحادیه: در سال های گذشته، این اتحادیه اصلاً چیزی به نام موازین اخلاقی برای اعضای خود نداشت؛ در حالی که ژورنالیزم نوین ایجاب می کند، هر ژورنالیست، موازین اخلاقی این حرفه را در جریان کار خود مد نظر داشته باشد.
- برگزاری انتخابات شورای عالی اتحادیه: بر مبنای اساسنامۀ اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، اعضای شورای عالی این اتحادیه باید هر سه سال یک بار انتخاب شوند. این انتخابات باید از سوی شرکت کننده گان در مجمع عمومی این اتحادیه انجام شود. پس از انتخاب اعضای شورای عالی، اعضای شورای اجرائیۀ اتحادیه از میان اعضای شورای عالی انتخاب می شوند.
- بحث انتخابات و رسانه ها: هر چند این بحث، بخشی از برنامه های مجمع عمومی این اتحادیه نبود؛ اما به دلیل این که انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، یکی از مهم ترین روند های انتخابات برای افغانستان است،و از سوی دیگر تعداد زیادی از ژورنالیستان از ولایت های مختلف برای شرکت در مجمع عمومی اتحادیه به کابل آمده بودند، نیاز بود در مورد شیوه های پوشش این انتخابات از سوی رسانه ها و ژورنالیستان بحث های گسترده ای انجام شود.
برنامه ریزی و نتایج:
تصویب اساسنامۀ اتحادیه:8.7.1392
در پیش از چاشت نخستین روز مجمع عمومی، مسودۀ اساسنامۀ جدید اتحادیه که قبلاً از سوی یک کمیتۀ متشکل از شماری از اعضای شورای اجرائیۀ اتحادیه، آماده شده بود، به بحث گرفته شد. این اساسنامۀ 40 ماده یی، پس از بحث های طولانی، به اتفاق آرای شرکت کننده گان تصویب شد. هر چند در مسودۀ آماده شده این اساسنامه، تلاش شده بود تا یک متن ستندرد برای بحث در مجمع عمومی ، ارائه شود؛ اما بخشی از نظریات شرکت کننده گان مجمع عمومی ، نشان داد که هر متنی می تواند با شامل ساختن نظریات جدید و گوناگون، غنی تر از قبل شود.
در مسودۀ ارائه شده به مجمع عمومی ، در مواردی، تغییرات عمده ای به وجود آمد. به گونۀ مثال در بارۀ ترکیب شورای عالی اتحادیه، متن مسوده چنین بود:"مادۀ دوازدهم: شورای عالی،دارای40عضو است که به اساس رای اکثریت اعضای حاضر مجمع عمومی انتخاب می شوند."
در این متن، تامین نماینده گی دفاتر ولایتی اتحادیه در شورای عالی در نظر گرفته نشده بود. در پی بحث های طولانی، بالاخره این ماده به این صورت تغییر داده شد:
مادۀ دوازدهم:
- شورای عالی،دارای40عضو است که به اساس رای اکثریت اعضای حاضر مجمع عمومی انتخاب می شوند.
- روسای دفاتر ولایتی اتحادیه که بر اساس انتخابات در میان اعضای هر ولایت، به عنوان رییس انتخاب می شوند، به صورت مستقیم عضویت شورای عالی اتحادیه را به دست می آورند."
مادۀ سیزدهم: آنعده از اعضای موسس اتحادیه که تا کنون عضویت فعال شان را در اتحادیه حفظ کرده اند، به صورت مستقم به عضویت شورای عالی در می آیند.
به این ترتیب شورای عالی اتحادیه، 73 عضو خواهد داشت که 6 تن از آنان از میان موسسین اتحادیه استند که به صورت مستقیم به عضویت این شورا راه یافته اند. 34 تن دیگر در جریان انتخابات، در روز دوم مجمع عمومی ، انتخاب شدند و 33 تن دیگر به نماینده گی از ولایات در این شورا راه خواهند یافت.
قرار است ، شیوه و زمان برگزاری انتخابات در میان اعضای اتحادیه در هر ولایت، بعداً، از سوی شورای عالی انتخابی اتحادیه، تدوین شود.
تغییرات دیگری هم در متن اساسنامه به وجود آمد که خوشبختانه، همه مثبت و برای بهبود کار اتحادیه استند.
تصویب موازین اخلاقی برای اعضای اتحادیه:
قبلاً اشاره شد که اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، پیش از این برای اعضای خود، موازین اخلاقی حرفه یی تدوین شده نداشت. در ماه های گذشته یک کمیتۀ موظف از میان اعضای شورای اجرائیۀ اتحادیه، در حالی که متن های مختلف موازین اخلاقی اتحادیه های صنفی خرنگاران در کشور های مختلف، مثلا بریتانیا را،مطالعه کرده بودند، متن مسودۀ این موازین را آماده ساختند که باید از سوی کنگره، تصویب می شد.این متن در صفحۀ ویژه اتحادیه در شبکۀ جهانی قابل دریافت است.
در بعد از چاشت روز نخست مجمع عمومی ، مسودۀ موازین اخلاقی حرفه یی اعضای اتحادیه، به بازبینی و بحث گرفته شد و در پایان این بحث ها، مسودۀ آماده شده با اندک تغییراتی، به اتفاق آرای اعضای حاضر مجمع عمومی ، به تصویب رسید.
انتخابات شورای عالی اتحادیه: 9.7.2013
در روز دوم مجمع عمومی ، انتخابات برای گزینش 34 تن از اعضای شورای عالی اتحادیه، برگزار شد. برای برگزاری دقیق این انتخابات، یک گروه هفت نفری از کمیسیون مستقل انتخابات(دفتر ساحوی کابل) دعوت شده بودند تا این انتخابات را راه اندازی کنند.
همچنان دو تن از نماینده گان فیفا(بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان) به عنوان ناظر بر این انتخابات، حضور داشتند. انتخابات بر اساس طرزالعملی که قبلاً آماده شده بود، چند مرحله داشت:
- ثبت نام نامزدان.
- تهیۀ فهرست نامزدان.
- زمان برای کمپاین
- رای دهی
- شمارش آرا
- اعلان نتایج
بر اساس طرزالعمل انتخابات شورای عالی اتحادیه، هر کدام از شرکت کننده گان مجمع عمومی حق داشتند که خود را برای کرسی های شورای عالی نامزد کنند. در پایان مرحلۀ ثبت نام، 37 نامزد برای به دست آوردن 34 کرسی، ثبت نام کرده بودند.
تمام این پروسه، از ثبت نام نامزدان تا اعلان نتایج، از سوی گروه کاری کمیسیون مستقل انتخابات به پیش برده شد و مسؤولان اتحادیه به جز از تسهیل کننده گی، نقش دیگری در این پروسه نداشتند.
این نکته هم قابل ذکر است، که جریان این انتخابات بدون هیچ مشکل و مانعی تا پایان، به پیش رفت.
در پایان، نتایج انتخابات از سوی گروه کمیسیون مستقل انتخابات در حضور شرکت کننده گان کنگره، بررسی و اعلان شد که بر اساس آن 34 تن( عدبالحمید مبارز، محمد فهیم دشتی، نجیبه ایوبی، شفیقه حبیبی، صدیق الله توحیدی،محمد عبدالله، میرعلی اصغر اکبر زاده،سید محمد علی رضوانی،رویس خاورین،محمد صدیق عزیزی،محمد طاهر محمدی یکاولنگی،احمد شعیب فنا،حشمت الله رادفر، عبدالباری سلام ،محمد زرین، عبدالدیان احمدی،بشیر احمد بیژن،محمد حسن حکیمی،خلیل نورزایی،فیروز شاه شهریار،عزیز احمد تسل، محمد عاطف مقدسی،عاطفه غفوری،عبدالقدیر میرزایی،حکیم نظری پریانی، عبدالمجیب خلوتگر،رحمت الله حرمت،کریمه عزیزی،احمد فهیم حقبین،رحمت الله بیگانه، شاه حسین مرتضوی،میر حیدر مطهر،هارون معترف و میر محمد صدیق احمد زاده) به عنوان اعضای شورای عالی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، برنده اعلام شدند.
بر مبنای طرزالعمل های داخلی کمیسیون مستقل انتخابت، قرار است ظرف یک هفته، این کمیسیون گزارش مفصل و رسمی خود را در مورد برگزرای انتخابات شورای عالی اتحادیه، ارائه کند.
بحث رسانه ها و انتخابات:10.7.1392
در روز سوم، دو بحث، یکی در پیش از چاشت و دیگری در بعد از چاشت، راه اندازی شد.
- در بحث نخست، نور محمد نور سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، جانداد سپین غر رییس اجرایی فیفا، کاوۀ آهنگر یکی از مسولان آی اف ای اس و صفی الله حیریکی از اعضای بورد فدراسیون ژورنالیستان افغانستان،سخنرانان بحث بودند. این بحث با علاقه مندی فراوان از سوی ژورنالیستان دنبال شد،تا جایی که بخش پرسش و پاسخ که قراربود یک ساعت دوام کند، نزدیک به دوساعت به طول انجامید و در حالی که هنوز پرسش های فراوانی به ویژه از سوی ژورنالیستان ولایات وجود داشت، به دلیل وقفۀ غذای چاشت، بحث پایان داده شد.
- در بحث دوم که عمدتا روی چگونه گی حفظ موازین اخلاقی ژورنالیزم در جریان پوشش خبری انتخابات ریاست جمهوری سال آینده می چرخید، شماری از مسؤولان رسانه ها، صحبت کرده و به پرسش های شرکت کننده گان پاسخ گفتند.
این بحث بیشتر به مشوره میان ژورنالیستان برای بهتر سازی شیوۀ فعالیت شان در جریان انتخابات، شبیه بود که اکثر شرکت کننده گان در آن سهم داشتند و به ارائۀ نظریات و دیدگاههای خودمی پرداختند.
در عصر روز سوم، مجمع عمومی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، مطابق برنامه ریزی قبلی و با موفقیت، به کار خود پایان داد.