
خبرنگاران ولایت هرات، همزمان باگرامیداشت ازروز جهانی آزادی بیان، کمیتۀ مشترک نهاد های خبرنگاری را در این ولایت ایجاد کردند.
در نشستی که شام دیروز با حضور ده ها تن از خبرنگاران در هرات برگزار شده بود، این کمیته ایجاد گردید. دراین کمیته ۱۱ نهاد محلی، ملی وبین الملی حمایت ازخبرنگاران عضویت دارند.
قراراست، طرزالعمل داخلی، برنامه های کوتاه مدت ودراز مدت وچگونه عمل کردن این کمیته در حالا اضطراری درنشست های متداوم اعضای این کمیته اصولنامه کاری مشخص شود.
قدیر شاهین مسؤول اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان در هرات می گوید: "ایجاد همسویی و همبسته گی بیشترمیان نهادها در راستای رفع خشونت و ازمیان برداشتن چالش های موجود علیه خبرنگاران و رسانه ها، بررسی تخطی های خبرنگاران، پیگیری دوسیه های خشونت علیه خبرنگاران وبرنامه های ارتقا ظرفیت ومسایل اخلاق خبرنگاری از مهمترین اهداف این کمیته مشترک است."
مسؤولان نهاد های صنفی و مدافع خبرنگاران در کابل، از اقدام اخیر خبرنگاران در هرات استقبال کرده و آن را نمونه ای برای ولایت های دیگر می دانند.
محمد فهیم دشتی، رییس اجرایی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان و عضو هیئت رهبری فدراسیون ژورنالیستان افغانستان، می گوید: " ما یک ابتکار در کابل کردیم و ۹ نهاد صنفی و مدافع و حامی خبرنگاران، زیر چتر فدراسیون ژورنالیستان افغانستان گرد آمدیم و حالا همکاران ما در هرات دست به ابتکار زده اند."
به گفتۀ دشتی اگر این نمونه ها در ولایت های دیگر هم دنبال شود، بی تردید می تواند ضامن تامین حقوق و آزادی های صنفی خبرنگاران و همچنان تامین آزادی بیان در کشور باشد.
ولایت هرات پس از کابل دومین ولایتی است که بیشتر آمار رسانه های دیداری، شنیداری وچاپی را دارد.
در جریان یکماه گذشته چهار مورد خشونت وبد رفتاری علیه خبرنگاران در این ولایت رخ داده است.
در آخرین مورد، جعفر یعقوبی یکی از خبرنگاران برجستۀ این ولایت مورد حملۀ مردان مسلحه قرار گرفته، از ناحیه شانۀ چپ زخمی شد.
آقای یعقوبی که در کابل به سر می برد و قرار است به همکاری شماری از نهاد های صنفی و حامی خبرنگاران،برای مداوا به هندوستان سفر کند با انتقاد از بی اعتنایی نهاد های دولتی در برابر خشونت علیه خبرنگاران می گوید: " مسؤولان حکومت، ازمن که در ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات هم مسؤولیت دارم، هیچ حمایتی نکردند. پس چگونه می توان انتظار داشت که از خبرنگاران رسانه های خصوصی حمایت بکنند؟"
مسؤولان نهاد های خبرنگاری در ولایت هرات نیز می گویند، تاکنون ادارت دولتی ونهاد های امنیتی هیچ نوع پاسخی در مورد روشن شدن رویداد های خشونت علیه خبرنگاران ارائه نکردند.
بااین حال مسؤولان نهاد های خبرنگاری در هرات باابراز نگرانی ازوضعیت کارخبرنگاری در این ولایت خواهان حمایت های بیشترنهاد ها بین المللی هستند.
اعضای کمیتۀ مشترک نهاد های خبرنگاری در هرات:
اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان
مرکز حمایت از خبرنگاران
خانه خبرنگار
کمیتۀ مصونیت خبرنگار در هرات
نی حمایت کننده رسانه های آزاد
نماینده دفتر میدیوتیک
نمایندۀ ریاست اطلاعات وفرهنگ هرات
نمایندۀ سفما
انجمن رسانه های چاپی هرات
کانون ژورنالیستان جوان دانشگاه
انجمن ژورنالیستان شورای متخصصان
براساس طرزالعمل پیشنهادی، کمیته مشترک نهادهای خبرنگاری در غرب افغانستان بعنوان نماینده تمام رسانه های حوزه غرب بویژه هرات مسولیت دارد تا در برابر هرنوع قانون شکنی ها ، بی دقتی ها ، سهل انگاری ها و سایر موادریکه باعث خدشه دارشدن حیثیت رسانه ها و خبرنگاران مستقل و بی طرف میگردد از خبرنگاران خاطی و سواستفاده جو بازخواست نموده در صورت بدست آوردن مدارک مدلل و مستند در این راستا ،خبرنگاران و رسانه های خاطی را به مراجع قانونی معرفی نماید.
کمیته، موظف است برای ایجاد شفافیت های لازم در عملکرد خبرنگاران و رسانه های غیر دولتی توصیه های اخلاقی و حرفوی را ابلاغ بدارد.
کمیته ،باید برای ارتقای ظرفیت های خبرنگاران مشورتهای لازم ایمنی و حرفوی را تهیه نموده در اختیار خبرنگاران و کارمندان رسانه های همگانی قرار دهد.
اعضای کیمته ،مسؤولیت دارند تا طرز االعمل پشنهادی را در اولین جلسۀ خود بعد از تعدیلات و اضافات لازم به عنوان اصول نامۀ کمیتۀمشترک به تصویب برسانند.