
پخش تصاویر و صحنههای دلخراش و تکاندهنده در شماری از تلویزیونها در افغانستان به یک امر معمول تبدیل شده است .
قانون رسانههای افغانستان، پخش تصاویری را که باعث آزار و اذیت روانی شود ممنوع اعلام کرده است.
وزارت اطلاعات و فرهنگ می گوید پس از این ،رسانههایی را که تصاویر و صحنه های دلخراش را پخش کنند، به دادستانی معرفی خواهد کرد.
شرف الدین، استاد روانشناسی در دانشگاه کابل میگوید دیدن چنین صحنههای تکان دهنده میتواند به انواع بیماریهای روانی در میان مردم به ویژه کودکان بیانجامد.
آقای شرفالدین میگوید: "نمایش خشونت، خود خشونت به بار میآورد. نشر چنین تصاویر و صحنههای دلخراش می تواند باعث دو نوع بیماری روانی در میان بزرگسالان و کودکان شود. 'سادیسم و مازوخیسم'. دیدن چنین تصاویر، کودکان را پرخاشگر میکند. در کودکستانها و مکاتب، کودکانی زیادی هستند که به این بیماری دچار شده اند".
وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید رسانههای تصویری از مواد قانون رسانهها که نشر چنین تصاویر دلخراش را ممنوع کرده، با خبر اند ؛اما به آن عمل نمیکنند.
سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ به بی بی سی گفت: "در رسانه های تصویری افغانستان نسبت به این مساله بی توجهی صورت میگیرد. امیدوارم صدای مرا بشنوند و از همین لحظه وضع خود را بهتر سازند. شکایت های زیادی در این زمینه به کمیسیون رسیده گی به تخطیهای رسانه یی رسیده و در نهایت اگر رسانه ها توجه نکنند به سارنوالی (دادستانی) معرفی خواهند شد."
سمیع مهدی، یکی از مسؤولان یک تلویزیون خصوصی در کابل میگوید، آگهیهایی که تصاویر خشن دارند و یا هم بر روان مردم تاثیر سوء می گذارند، از سوی نهادهای حکومتی در اختیار آنها قرار می گیرد.
آقای مهدی میگوید: "در بخش خبر و برنامه های سیاسی که در محدوده مسؤولیت من است از نشر تصویر ها و صحنه های دلخراش تا حد زیاد جلوگیری می شود. مشکل بر می گردد به آگهیهایی که در برابر پول نشر می شوند. متاسفانه یکی از منابع اصلی در آمد تلویزیون ها آگهیهای تجاری اند که در این اواخر تعداد آگهیها با تصاویر خشن زیاد شده است. من به عنوان یک خبرنگار با نشر چنین تصویرها و صحنههای خشن مخالف هستم."
در این آگهیها نهادهای امنیتی افغانستان از مردم میخواهند تا اگر متوجه فعالیتهای 'تروریستی' مخالفان مسلح دولت میشوند، این نهادها را در جریان قرار دهند و در همین آگهیها از تصاویر حملات انتحاری، انفجار بمبهای کنار جاده و تلفات غیرنظامی ناشی از آن استفاده میشود.
در گذشته نیز وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان بارها از رسانهها خواسته تا از نشر تصاویر مملو از خشونت جلوگیری کنند. در مواردی حتا درخواست وزارت اطلاعات و فرهنگ تهدید آمیز هم بوده؛ اما شماری از رسانهها همچنان به پخش تصاویر خشن و دلخراش ادامه داده اند.