
اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، در یک نشست خبری، یافته های نظرخواهی در مورد عملکرد حکومت وحدت ملی در زمینۀ آزادی بیان، فعالیت آزاد رسانه ها و دسترسی به اطلاعات را نشر کرد.
در این نظر خواهی که از سوی این اتحادیه و به حمایت دفتر انترنیوز انجام شده، حدود 1100 تن از خبرنگاران و کارمندان رسانه ها در 11 ولایت شرکت کرده اند.
قبل از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، داکتر اشرف غنی و داکتر عبدالله عبدالله- نامزدان پیشتاز انتخابات- به در خواست اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان و تعداد دیگر از نهاد های حامی خبرنگاران، تعهد نامه ای را امضا کردند که شامل تعهدات شان برای تامین و تضمین زمینه های بهتر آزادی بیان و فعالیت خبرنگاران و رسانه ها می شد.
بر اساس این تعهد نامه، هر دو رهبر تعهد کردند که در صورت پیروز شدن در انتخابات، طرح های مشخصی را برای رسیدن به این هدف،عملی خواهند کرد.
نظر خواهی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، با هدف سنجش عملکرد حکومت وحدت ملی، در مقایسه با تعهداتی که رهبران این حکومت سپرده بودند انجام شده است.
فهیم دشتی، رییس اجرایی این اتحادیه می گوید: "با وجود این که دولت وحدت ملی، گام های اساسی برای تامین و تضمین آزادی بیان، رسانه های آزاد و دسترسی به اطلاعات در افغانستان برداشته است؛ اما هنوز قناعت خبرنگاران و کارمندان رسانه یی فراهم نشده است. مشکلات سیاسی، امنیتی و اقتصادی که در دو سال عمر حکومت وحدت ملی، جریان داشته ، تلاش های این حکومت برای زمینه سازی بهتر برای فعالیت آزاد رسانه ها را زیر شعاع برده است."
بر اساس یافته های این نظر خواهی، نیمی از پاسخ دهنده گان، به طور نسبی یا کامل، عملکرد حکومت در زمینه های ذکر شده را قناعت بخش خوانده اند.
در بخشی از گزارش تهیه شده بر مبنای این نظر خواهی آمده است: "وضعیت امنیتی در افغانستان در دو سال گذشته، به وخامت گراییده و این حالت بر کار رسانه یی در افغانستان نیز تاثیر گذاشته است. در مجموع 59% ازشرکت کننده گان این نظر خواهی، امنیت را از مشکلات اساسی در برابر کار شان خوانده اند."
مشکل اقتصاد، مسالۀ دیگریست که شرکت کننده گان نظر خواهی، نگرانی شان را در این مورد ابراز کرده اند. بر اساس یافته های این نظرخواهی:"رکود اقتصادی ناشی از خرابی امنیت، کاهش کمک های خارجی به افغانستان، و خروج دهها هزار سرباز خارجی که مصارف چند میلیارد دالری آنها، سالانه پول هنگفتی به اقتصاد افغانستان اضافه می کرد، همۀ فعالیت های اقتصادی را صدمه زده و این سبب شده که رسانه ها نیز با مشکلات اقتصادی شدید رو به رو باشند. نزدیک به 40% پاسخ دهنده گان، مشکلات اقتصادی را مانع عمده بر سر راه فعالیت های شان خوانده اند."
شرکت کننده گان نظر خواهی همچنان از عملکرد حکومت در جلوگیری از خشونت علیه خبرنگاران، به میزان بالایی ناراض استند.
در قسمتی از گزارش تهیه شده برمبنای این نظر خواهی می خوانیم"افزایش خشونت ها علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه ها، از نگرانی های اصلی آنها به شمار می رود. حکومت وحدت ملی در همکاری با نهاد های حامی و صنفی خبرنگاران، تلاش های گسترده ای را برای جلو گیری و پیگیری این خشونت ها انجام داده ؛ اما هنوز این وضعیت از دید شرکت کننده گان نظر خواهی، نگران کننده به شمار می رود. بیش از 70% شرکت کننده گان، از کارکرد حکومت وحدت ملی در زمینۀ جلوگیری از خشونت علیه خبرنگاران ناراض استند در حالی که تنها 10 در صد آنها، تلاش های حکومت را قناعت بخش می دانند و 20% دیگر رضایت نسبی دارند. "
در این نظر خواهی در مورد مسایلی نظیر وضعیت دسترسی به اطلاعات در کشور، چگونه گی ایجاد صندوق حمایت از خبرنگاران و رسانه ها، تلاش های حکومت برای اصلاح قوانین و طرح و تصویب قوانین و سایر اسناد تقنینی مرتبط ، نیز آمار و ارقام، مشخصی ارائه شده است.
به گفتۀ فهیم دشتی، از آنجا که خبرنگاران زن در افغانستان، در کنار این که مشکلات مشترک با خبرنگاران مرد دارند، از مشکلات خاصی، رنج می برند، بخشی از نظرخواهی به مشکلات زنان خبرنگار اختصاص داشته است. در این مورد یافته های نظرخواهی این گونه است:"برخورد تعصب آمیز جنسیتی با زنان خبرنگار در دفاتر و در ساحۀ کار و عوامل فرهنگی دست و پاگیر، سبب شده است که آنها، با مشکلات بیشتری رو به رو باشند. 30% شرکت کننده گان این سروی تبعیض جنسیتی در برابر زنان ژورنالیست و به همین میزان، آزار و اذیت جنسی را از مشکلات اصلی خبرنگاران و کارمندان رسانه یی زن در افغانستان، عنوان کرده اند."
فهیم دشتی گفت که در بخشی از این نظر خواهی، توصیه هایی به آدرس حکومت و جامعۀ جهانی، با هدف بهبود وضعیت آزادی بیان، فعالیت آزاد رسانه ها و دسترسی به اطلاعات نیز، صورت گرفته است.
به گفتۀ وی، یافته های این نظر خواهی، در کنفرانس قریب الوقوع بروکسل برای افغانستان، نیز شریک ساخته خواهد شد و نسخۀ کامل آن روی، صفحۀ اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان در شبکۀ جهانی نیز، گذاشته می شود.