حکومت باید عاملین خشونت علیه خبرنگاران را به دادگاه بکشاند

چهارشنبه عقرب 1396,8,10

اعلامیه شماره : 189

فردا دوم نوامبر برابر با دهم عقرب، مصادف است به روز جهانی «ختم معافیت عاملین خشونت در برابر خبرنگاران».

مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۱۳، دوم موامبر را به عنوان روز جهانی ختم معافیت عاملین خشونت علیه خبرنگاران اعلام کرد و از آن زمان، از این روز در اکثر کشور های جهان، بزرگداشت به عمل می آید.

بر اساس آمار سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو) افغانستان با از دست دادن سیزده خبرنگار و کارمند رسانه یی در کنار مکسیکو، در سال ۲۰۱۶ در صدر فهرست کشور هایی قرار گرفته که بیشترین تعداد کشته شده گان را درمیان خبرنگاران و کارمندان رسانه یی دارند.

بر بنیاد همین آمار، در یازده سال گذشته ۹۳۰ خبرنگار و کارمند رسانه یی در جهان کشته شده و از این میان تنها ۱۰٪ عاملین این قتل ها به دادگاه کشانیده شده اند.

در افغانستان بعد از طالبان، بیش از ۷۰ خبرنگار و کارمند رسانه یی، جان های شان را از دست داده اند و بر بنیاد آماری که از سوی نهاد های عدلی و قضایی، منتشر شده، تنها ۹ قضیه  از جملهٔ‌این ۷۰ قضیه ،مورد رسیده گی کامل قرار گرفته است. 

اتحادیهٔ ملی ژورنالیستان افغانستان به این باور است که در یک سال گذشته، حکومت توجه بیشتری به این مشکل داشته است.

یک سال قبل «کمیتهٔ مشترک رسانه ها و حکومت» ایجاد شد که معاون دوم رییس جمهور، ریاست آن را بر عهده دارد و مسؤولان ارشد نهاد های مرتبط حکومتی و نماینده گان نهاد های صنفی و حامی خبرنگاران، اعضای این کمیته استند.

این کمیته در کنار فعالیت های دیگر، رسیده گی به دوسیه های خشونت علیه خبرنگاران را که از پانزده سال گذشته باقی مانده بود، در اولیت کاری خویش قرار داد.

بر بنیاد بررسی های انجام شده از سوی این کمیته، از مجموع نزدیک به ۱۰۰۰ قضیهٔ خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه ها، ۱۷۲ مورد، در چهارچوب قوانین افغانستان، قابل پیگری شناسایی شده و از این میان عملاً پیگیری ۴۰ قضیه،که شامل شماری از قضایای قتل خبرنگاران و کارمندان رسانه ها نیز می شود، جریان دارد.

اتحادیهٔ ملی ژورنالیستان افغانستان با استقبال از کار کرد های کمیتهٔ مشترک رسانه ها و حکومت،  برتعهد خود برای پیگیری تمامی قضایای خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه ها تأکید کرده و از نهاد های ملی و بین المللی حامی خبرنگاران و رسانه ها می طلبد، تا با داد خواهی گسترده، در رسیدن به این هدف، خبرنگاران افغان را یاری رسانند.

ما همچنان از دولت افغانستان انتظار داریم که بر تعهداتش در این زمینه عمل نموده و با سرعت و جدیت، عاملین خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه یی را، به دادگاه بکشاند.

 

 شورای اجرائیۀ اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان