نشست بررسی کارکرد کمیته مشترک رسانه‌ها و حکومت درولایت هرات

یکشنبه قوس 1396,9,5

نشست ویژه بررسی عملکرد کمیته مشترک رسانه‌ها وحکومت، به تاریخ یکشنبه 5.9.1396 از سوی اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان در ولایت هرات برگزار گردید.

در این نشست که در  سالون کنفرانس های دفتر معاون والی هرات، برگزار شد، مونسه حسن زاده، معاون والی این ولایت و رئیس کمیته امنیت ومصونیت خبرنگاران هرات، رئیس اطلاعات وفرهنگ، نماینده‌های امنیت ملی، پولیس، سارنوالی مبارزه علیه جرایم امنیت داخلی وخارجی،‌ سخنگوی والی هرات، نماینده یک نهاد حامی خبرنگاران و شماری از خبرنگاران عضو این کمیته شرکت داشتند.

مونسه حسن زاده که بتازگی به عنوان معاون والی هرات و رئیس کمیته مشترک امنیت ومصئونیت خبرنگاران هرات، معرفی شده است میگوید بااینکه تاکنون تنها درسه جلسه این کمیته شرکت داشته است ولی براین باور است که ایجاد این کمیته در پیگیری خشونت ها در برابر خبرنگاران و رسیدگی به چالش ها وشکایات خبرنگاران تاثیر مثبت دارد واعضای این کمیته نیز برای حمایت از حقوق خبرنگاران تلاش می نمایند.

وی میگوید، در جریان یکسال فعالیت کمیته امنیت ومصونیت خبرنگاران هرات کدام چالش بزرگ تروریستی  وتهدیدات بلند بالای خبرنگاران وجود نداشته بلکه بیشتر موارد که به نزد آنان به ثبت رسیده است خشونت های فیزیکی، توهین ولت کوب خبرنگاران از سوی سربازان امنیتی ویا ماموران ادارات دولتی وعدم دسترستی به اطلاعات بوده است.

براساس آمار ارائه شده از سوی منشی این کمیته در جریان یکسال فعالیت این کمیته در هرات تاکنون حدود 10 مورد شامل: تهدید، خشونت، لت کوب برعیله خبرنگاران نزد آنان ثبت گردیده و همچنان برای نخستین بار یک خشونت در برابر خبرنگاران از سوی محکمه هرات فیصله شده است.

حسیب مستنثر خبرنگار رادیو محلی" صدای جوان " که در جریان ثبت گزارش از سوی چند فرد مورد خشونت قرار گرفت، پس از پی گیری سارنوالی، مسله به دادگاه سپرده شد و برعلیه عاملین نیز حکم صادر گردید.

همچنان آریا روفیان رئیس اطلاعات وفرهنگ هرات در این نشست، ایجاد کمیته مشترک امنیت ومصونیت را  سهولت برای پیگیری رویدادهای اتفاق افتاده در برابر خبرنگاران خواند اما خواستار بهبود وضعیت فعلی کمیته ودادن صلاحت، و امکانات بیشتر بر این کمیته گردید. 

رئیس اطلاعات وفرهنگ هرات، تاکید نمود، این کمیته حالت دفاعی دارد؛ وباید برای وقایه رویدادهای خشونت وچالش های پیش روی خبرنگاران عمل کند و تا زمانیکه در قوانین رسانه ای، تغیرات بوجود نیایید؛ قانون حق دسترسی به اطلاعات جنبه عملی پیدا نکند، و کمیسیون های ولایتی دسترسی به اطلاعات ایجاد نشود، این کمیته نمیتواند خشونت ها را کاهش دهد و یا از بین ببرد. 

 وی خواستار تغیر اساسی مقرره های رسانه ای، متناسب بر اوضاع فعلی رسانه ها گردید.

از سوی دیگر، شماری دیگر از اشتراک کنندگان این نشست، در مورد کارکرد این کمیته دیدگاه متفاوت ارائه کردند، برخی از آنان کارکرد کمیته مشترک را قناعت بخش نخوانده و به گفته آن‌ها، این کمیته تاهنوز اعتبار لازم میان خبرنگاران هرات را بدست نیاورده و شماری از خبرنگاران علاقمند پیگیری مسایل شان از سوی کمیته نیستند ویا آگاهی لازم ندارند.

وبگفته آنها ایجاد این کمیته در ابتدای تشکیل؛ بحران چند دسته گی میان خبرنگاران هرات را ایجاد کرده وحتی تاهنوز دوعضو این کمیته که مسولان نهاد های خبرنگاری عضو فدراسیون ژورنالیستان کشور هستند به جلسات این کمیته اشتراک نمی نمایند وحتی یکتن شان انصراف داده است.

آنان تاکید دارند که تاهنوز برخی اعضای کمیته، درک درست از فعالیت این کمیته ندارند، و نیاز است در زمینه ضرفیت سازی اعضای کمیته نیز تلاش صورت گیرد.

از سوی دیگر شماری دیگر از اعضای کمیته برچگونگی فعالیت این کمیته خوشبین هستند وتاکید دارند، فعالیت این کمیته باعث شده است تا خبرنگاران دچار سردرگمی نباشند وفعالیت این کمیته در سال دوم بهتر خواهد شد.

بگفته انان؛ بمنظور فعالیت بهتر این کمیته نیاز است بودجه و امکانات لازم در دسترس این کمیته قرار گیرد.

در ادامه این نشست، رویداد خشونت در برابر حشمت یزدان پناه خبرنگاری هفته نامه کتیبه درهرات که هفته قبل از سوی یک محافظ امنیتی دروازه ولایت هرات رخ داده بود، مورد بررسی قرار گرفت.

اشتراک کنندگان این جلسه تاکید نمودند جلسات کمیته مشترک بطور ماهوار برگزار میشود و برای عملی شدن تصامیم گرفته شده ازسوی این‌ کمیته تلاش جدی صورت میگیرد.

این نشست از سوی اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان، در ولایت هرات به منظور بررسی کارکرد کمیته مشترک رسانه‌ها و حکومت در این ولایت برگزار گردیده بود.