
در نشست خبری که صبح امروز در مرکز رسانه های حکومت برگزار شده بود، نگرانی ناشران کتاب از آنچه نقض قانون کاپی رایت عنوان می شود، مطرح شد.
در سال های گذشته، ناشران کتاب، بارها از این که کتاب های چاپ شده از سوی آنها، به صورت غیر قانونی از سوی افراد ناشناس، تکثیر شده، یا کاپی برداری می شود و یا هم نسخه های آن در سایت های انترنتی، گذاشته می شود، شکایت داشته اند.
در نشست امروزی، محمد اجمل عازم، رییس انتشارات عازم در پیوند با تازه ترین مورد سؤ استفاده از کتاب های انتشار یافته از سوی این انتشارات، معلومات ارائه کرد.
به گفتهٔ عازم کتابی که به تازه گی از سوی رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجهٔ پیشین نوشته شده و از سوی انتشاات عازم به چاپ رسیده، هدف سؤ استفاده قرار گرفته.
عازم در نشست امروز گفت: « فقط چند روز بعد از چاپ، کتاب مذکور را کاپی کرده ودر سایت های انترنتی گذاشتند.»
انتشارات عازم در اعتراض به این مشکل، از ده روز به این سو، درب چاپخانهٔ خود را بسته و اعلام کرده که تا به این مشکل رسیده گی نشود، چاپخانه، فعالیتش را از سر نخواهد گرفت.
در کنار نگرانی های ناشران از نقض قانون کاپی رایت، شماری از رسانه ها نیز از این بابت شکایت دارند و می گویند که وقتی برنامه های تفریحی یا ورزشی را از کشور های خارجی با قیمت بلند خریداری می کنند، یک رسانهٔدیگر همان برنامه را، به شکل غیر قانونی به نشر می رساند و این مسأله سبب ضرر اقتصادی به رسانه هایی می شود که می خواهند برنامه های خارجی را به صورت قانونی نشر کنند.
فاضل سانچارکی، معیین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ که در نشست خبری امروز حضور داشت، به مشکلات موجود در قانون کاپی رایت اشاره کرده و گفت: « نه تنها این که قانون کاپی رایت باید بازبینی شود؛ بلکه در تطبیق آن هم اقدامات جدی می کنیم.»
سانچارکی با این وعده که به شکایات انتشارات عازم رسیده گی خواهد شد از مسؤولان این انتشارات خواست تا فعالیت چاپخانهٔ شان را از سرگیرند.
در این نشست، فهیم دشتی رییس اتحادیهٔ ملی ژورنالیستان افغانستان نیز حضور داشت که در مورد تلاش های این اتحادیه برای بازبینی قانون کاپی رایت و موانعی که در این زمینه با آن رو به رو بوده اند، معلومات ارائه کرد.
به گفتهٔ دشتی، سه سال قبل، قانون کاپی رایت بازبینی شد؛ اما به دلیل این که یک موسسه با نام اختصاری«اتار» که با وزارت تجارت همکاری می کرد، مانع طرح های اصلاحی برای تعدیل این قانون شد، متن نهای قانون با نواقص، ابهامات و تناقض های فراوان همراه است.
دشتی وعده سپرد که اتحادیهٔ ملی ژورنالیستان افغانستان، در تعدیل قانون کاپی رایت با وزارت اطلاعات و فرهنگ و طرف های دخیل دیگر، همکاری همه جانبه خواهد کرد.